25 Yaş Altına Pasaport Harçları Kaldırıldı!

04:45:00


Genç arkadaşlarım, harika haberlerim var. 10 Şubat itibariyle pasaport almak için harç ödemiyoruz. 2-3 ay önce önce blogumda şöyle bir yazı yazmıştım belki hatırlarsınız:

"Çocukluğumdan beri dünyayı gezmek isterim, kim istemez ki bunu. Sürekli gezginlerin bloglarında vakit harcarım, gittikleri yerler hakkında neler yazmışlar, neler çekmişler çoğunu incelemeye çalışırım. Dünya'yı gezmek sanırım bu aralar beni birazcık aşan bir olay. Üniversite bitmek üzere hafif bir iş telaşıda var, belki bir 5-10 yıl sonra yavaştan gezebilirim.

Yeşil pasaporta sahip olmak için neler vermezdim ama maalesef bordo bir pasaporta sahibim. Aslına bakarsanız sahipte değilim, çünkü bugüne kadar pasaport çıkarma gereği hiç duymadım.

Pasaport çıkartsam ne olacak sanki? Türkiye'nin dışına mı çıkabileceğim diye düşünüyordum. Fakat bir gün haberleri izlerken "bir ülke ile daha vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı" haberi gözlerimi ışıl ışıl etmeye yetti. Kendi kendime yahu vize istemeyen ülkeleri bir araştırayım dedim ve neler neler buldum. Halbuki vize istemeyen o kadar çok ülke varmış ki Türkiye cumhuriyeti vatandaşları için. Şaşkınlığımı hala üzerimden atabilmiş değilim. Niçin şaşkınsın diye soranlarınız olursa bilirsiniz ki vize çıkartmak oldukça uğraştırıcı bir iş. Hem zaman, hem maddi anlamda büyük kayıplara neden oluyor. Bazen vizelerin çıkması 1-2 ayı bile bulabiliyor. Tabi bazende çıkmıyor.
Ben ilk yurt dışı gezimi Gürcistan'a yaptım. Batumu ziyaret ettim. Pasaportum olmamasına rağmen kimliğimle girebildim. (Kimliğim biraz eskiydi biraz sorun yaşadım ama girdim nihayetinde) Farklı bir ülkede olmak mükemmel bir his, farklı kültür, farklı bir dil, farklı yemekler, insanlar...

Şimdi sırada Balkanlar var. Sırada dediğime bakmayın en az 5 yılım var gibi duruyor. Vizesiz, uğraşmadan girebileceğim ülkeleri ziyaret etmeyi düşünüyorum bu 5 yıl sonunda. Tabi bunun için öncelikle bir pasaport çıkartmam gerek. Pasaport demişken birkaç gün önce pasaport harçlarına da %8 zam geldi bir an önce çıkartmam gerek daha fazla zamlanmadan. (Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanmamız yetmiyormuş gibi birde zam yapıyorlar)"

Bu sernezişim duyulmuş olmalı ki; pasaport düzenlemesi yapıldı; günün en harika haberi bu bence; hemen detaylara geçelim. Formal olarak anlatayım biraz:


2016 yılı Pasaport Geçerlilik Süresi / Harç fiyatı / Defter fiyatı / TL olarak toplam ücret
6 ay kullanılan Bordo pasaport ücreti / 111,70 TL / 87,50 TL / toplam 199,20 TL

1 yıl kullanılan Bordo pasaport ücreti / 163,30 TL / 87,50 TL / toplam 250,80 TL

2 yıllık Bordo pasaport ücreti / 266,40 TL / 87,50 TL / toplam 353,90 TL

3 yıllık Bordo pasaport ücreti / 378,30 TL / 87,50 TL / toplam 465,80 TL

4 yıllık Bordo pasaport ücreti / 533,10 TL / 87,50 TL / toplam 620,60 TL

10 yıllık Bordo pasaport ücreti / 533,10 TL / 87,50 TL / toplam 620,60 TL


Listede gördüğümüz gibi pasaport çıkartırken miktarın büyük kısmını oluşturan harç miktarları artık 25 yaş altında tahsil gören gençler için kaldırıldı. Yasa 10.02.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Pasaport harcı alınmayacak durumların son hali kanun maddesine göre şu şekilde olmuştur:

"Madde 85 - Pasaport Kanunu hükümlerine uygun olarak verilecek aşağıda yazılı pasaportlar, ikamet tezkereleri ve tasdik işlemleri harçtan müstesnadır:
a) Diplomatik pasaportlar, hususi pasaportlar ve hizmet pasaportları,
b) Yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklere gerek Türkiye'den çıkarken ve gerekse yabancı memleketlerde öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilecek pasaportlar,
c) Yabancı memleketlerde yoksul kalmış oldukları sabit olan Türk vatandaşlarına, Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından münhasıran Türkiye'ye dönüş yolculuğu için muteber olmak ve veriliş tarihinden itibaren en fazla üç ay içinde kullanılmak üzere verilecek pasaportlar,
d) Seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlıyacak mahiyette bulunduğu sabit olanlarla, Milli Eğitim Bakanlığının izni ile ilmi incelemelerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar,
e) Yabancı memleketlerde, Türk konsoloslukları tarafından düzenlenen veya tasdik olunan evrakınDışişleri Bakanlığınca tasdiki,
f) Türkiye'deki yabancı konsolosluk müstahdemleriyle, bu konsoloslukların meslekten olan memurları yanında ikamet etmek suretiyle hizmetlerinde bulunan yabancılara verilecek ikamet tezkereleri (Karşılıklı olmak şartiyle).
g) Dışişleri Bakanlığınca mütekabiliyet esası gözönünde tutularak belirlenecek ülkeler uyruklarına verilecek ikamet tezkereleri.
h) Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar.”

İlgili mevzuat linki: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.492.pdf (bknz. md.85)


Resmi gazete linki: http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http%3A%2F%2Fwww.resmigazete.gov.tr%2Feskiler%2F2016%2F02%2F20160210.htm&main=http%3A%2F%2Fwww.resmigazete.gov.tr%2Feskiler%2F2016%2F02%2F20160210.htm (bknz. md.4)





Böylelikle seyahat etmenin önündeki bir engel daha kalkmış oldu. Sevgili öğrenci arkadaşlarım, ne yapın edin bir yerlerden para bulun; pasaportlarda bu kadar ucuzlamışken şu üstteki fotoğrafta gözükenin aynısından alın bir tane, kenarda dursun. Kenarda dursun dediğime bakmayın, aslında o pasaport sizi bir şeyler yapmaya teşvik edecek. Siz bir çıkartın helede sonra konuşuruz bu mevzuları.




You Might Also Like

0 yorum